2009. október 24., szombat

Kardigán kislányoknak

Sajnos a fényképezőnkben megadták magukat az elemek (tölthetős volt, de hiába töltöm egy egész napig őket, nem tudok a géppel fényképezni), a telefonkábelemet pedig nem találtam sehol.... Készülnek dolgok, de nem tudtam eddig mutogatni.
Most kipróbáltam egy más módját a képfeltöltésnek, ha megjelennek a képek (én látom őket, úgyhogy miért ne?) akkor vállveregetés nekem:D

Szóval kardigán:
Fentről kötöm lefelé. 4-es tűvel.
74 szemmel kezdtem, 6 sort kötöttem lustával. Az utolsó sorban beletettem a jelőlőket:
5 szem gomboláspánt (így hívják?), 10 szem nyaka eleje, 1szem (ezek mellett lesznek a szaporítások), 10 váll, 1, 20 szem háta, 1,10 váll, 10 eleje, 5 gomboláspánt

Ezután "szemre" szaporítottam (az "1szem" előt és után, tehát soronként 8 szemet), amikor már úgy gondoltam, hogy elég széles lesz az eleje-háta, akkor leszedtem egy vezetőre az ujjához való szemeket.

A minta 7+1 szemből áll.
Fogtam a jelölőket, és  8 szemenként belepakoltam a sorba... természetesen "nem jött ki", utánna számoltam, a gomboláspánthoz hozzávettem még egy-egy szemet, így már "kijött" a minta, szép egyformán.
Kötés közben nem tudtam a csajszikára felpróbálni, így az első kardi kicsi lett, így vissza kellett bontani, de csak a minta elejéig.
Ezután a minták közötti fordított szemeknél szaporítottam 1-1 szemet, az első és a második mintaegységnél, és ezzel kötöttem végig... (így a minták között nem egy, hanem három fordított szem van)
Vagyis még nincs befejezve, az aljáról még hiányzikkb 5 sor, és az ujjai. az ujjánál ugyanúgy fogom a minta elosztását csinálni, mint az eleje-hátánál.
A mintát nem én terveztem, hanem kiragadtam egy nagyobb mintából egy részletet, és kipróbáltam a többiek által ajánlott "tervezést" excell-táblázatban...
Molyoltam vele még egy órát, hogy mindenki láthassa ;)

Íme a képek:





...és a minta:




(azért azt szívesen venném, ha valaki nálam hozzáértőbb megosztaná velem, hogy hogy lehet pdf-fájlokat felrakni a blogra... köszönöm;) link is jó, mert nem kutattam még a témában...csak durr bele bumm csináltam aztán ez lett belőle:D )


Utólag...
Szóval a lényeg majdnem lemaradt.
Régóta tartogattam már ezt a leírást , először magamnak szerettem volna csinálni belőle egy kardigánt, aztán beláttam, hogy jobb, ha kicsiben kísérletezek!
A Raverly-n is fent van, úgyhogy biztosan sokan találkoztatok már vele:)
Az eredeti mintája nem tetszett (vagyis tetszett volna, de ahogy megkötöttem, nekem teljesen másképp nézett ki :O, és akármennyit variáltam vele, nem lett olyan amilyennek szerettem volna), így "lecseréltem". De az alapötlet innen volt;)

3 megjegyzés:

  1. Jaja, de jó, hogy leírtad, köszönöm szépen! Nem fogod elhinni, de pont egy hasonlót készülök körni Lillának, picit vékonyabb fonalból más mintával, csak a felsőrésze lesz ilyen szabású, amin már pár hete agyalok. Sajnos nem tudom a pdf feltöltés módját, de megpróbálom kideríteni és ha sikerül megosztom veled. Mégy egyszer nagyon köszi a leírást. Ja és aranyos kis kardigánka lesz!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Csilla!:)
    Örülök, ha segítettem egy kicsit!
    Közben írtam egy kis kiegészítést, hogy honnan volt az ötlet;)

    VálaszTörlés
  3. Igen én is láttam a raverly-n hasonlókat, ott szinte csak ezzel a fazonnal kötnek mindent. Én mellénykének szeretném megkötni, így az ujja szemeit nem teszem majd félre hanem leláncolom azt hiszem. Igen olvastam a kiegészitést, köszi.

    VálaszTörlés